ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (2024)

De roos van Sharon is een soort hibiscusstruik of kleine boom die prachtige rode, witte, roze, lichtblauwe of lila bloemen produceert. Veel tuinders waarderen deze bloeiende struik omdat hij in de nazomer prachtige bloemen produceert als er maar weinig struiken in bloei staan. Het verzorgen van rozen van Sharon-planten is ook heel gemakkelijk en ze overleven de meeste winters goed. Rose of Sharon is een geweldige struik om te gebruiken als privacyhaag of als funderingsstruik.soorten vissen met foto's

Ondanks zijn naam is de bladverliezende roos van Sharon-hibiscusstruik geen roos maar een lid van de kaasjeskruidfamilie Malvaceae ​Andere populaire namen voor de roos van Sharon zijn onder meer Chinese hibiscus, Althea-boom, Koreaanse roos of rozenkaasjeskruid. De botanische naam van Rose of Sharon - Hibiscus syriacus - komt voort uit het feit dat het werd verzameld in tuinen in Syrië. De bloeiende plant komt echter oorspronkelijk uit China en het Verre Oosten.


In dit artikel vind je tips voor het kweken en verzorgen van rozen of Sharon-heesters. Je zult ook ontdekken waarom deze winterharde variëteit aan hibiscus zo goed gedijt in veel tuinen.

Rose of Sharon (Althea Plant) Overzicht

Volgens sommige studies, de roos van Sharon ( Hibiscus syriacus ) is een van de meest voorkomende tuinheesters ter wereld.​ 1


De roos van Sharon is een winterharde hibiscusstruik met dicht gebladerte en levendige, prachtige bloemen. Een van de redenen waarom de bloeiende roos van Sharon-heesters zo populair is, is dat ze bestand zijn tegen droogte, slecht water geven, hitte, vochtige omstandigheden en slechte luchtkwaliteit.


Hibiscus syriacus is een geweldige aanwinst voor elke tuin als je in de zomer kleurrijke struiken, een kleine bloeiende boom of een privacyhaag wilt.

Hoe ziet Rose of Sharon eruit?

Hoewel het een struik is, ziet de roos van Sharon eruit als een kleine bossige boom en daarom wordt hij ook wel de Althea-boom genoemd.


Rose of Sharon-bladeren verschijnen rond eind mei aan de plant en bloeien in augustus. Tuinders planten de roos van Sharon als haag of foundation struik , of om tuinen een vleugje kleur te geven aan het einde van de zomer en vroege herfst.


De takken van de winterharde Hibiscus syriacus struik groeit rechtop en met de juiste snoei kunt u er grote aantrekkelijke tuinstruiken van maken.

Een roos van de Sharonboom kan tussen de 10 en 15 voet lang (3-4,5 m) worden. Deze bladverliezende heesters kunnen ook worden getraind om heggen te maken met struiken die tussen de 5 en 8 voet lang (1,5 tot 2,5 m) groeien.


Rose of Sharon Flowers

De bloemen van de roos van Sharon zijn absoluut het meest opvallende kenmerk. Deze laatbloeiers geven tuinen een vleugje wit, rood, lavendel of paars dankzij hun aantrekkelijke bloemen.


Zoals bij de meeste variëteiten van bloeiende hibiscusplanten zien de bloemen van roos van Sharon eruit alsof ze gemaakt zijn van crêpepapier. Sommige hibiscus-cultivarbloemen zijn enkele bloemen die op trompetten lijken met een uitstekende meeldraad ​Andere variëteiten van rozen van Sharon-planten hebben dubbele bloemen die de plant lila, roze, witte of paarse bossige bloemen geven.

Hoewel de bloemen van Rose of Sharon erg mooi zijn, gaan ze maar een dag of twee mee, dus het zijn geen goede snijbloemen. Als je echter roos of Sharon-stekken binnen wilt gebruiken, kun je scheuten met volwassen knoppen in een vaas met water zetten waar ze kunnen bloeien.


De beste manier om een ​​zo groot mogelijk aantal bloemen op een roos van Sharonstruik te krijgen, is door deze in de lente of late herfst na het bloeien zwaar te snoeien.ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (1)

Rose of Sharon bloemen

Soorten Hibiscus Syriacus (met afbeeldingen en namen)

Er zijn een aantal soorten rozen van Sharon-struiken die bloeien van augustus tot oktober. Als u uw tuin aan het modelleren bent, kunnen strategisch geplaatste hibiscusstruiken zorgen voor prachtige kleur en privacy in uw tuin.

Hier zijn enkele veel voorkomende rozen van Sharon-cultivars met een beschrijving van hun bloei:

Witte chiffon - Roos van Sharon

Er zijn een aantal soorten chiffon hibiscusstruiken die verschillende kleuren bloemen produceren. De witte chiffon is een populaire variëteit die bloemen van 4 ″ tot 5 ″ (10 tot 12 cm) produceert met dubbele bloei van schitterende witte bloembladen.

Andere variëteiten van chiffonroos van Sharon-planten produceren roze, lavendel of veelkleurige bloemen. Deze roos van Sharon-heesters zijn populair vanwege hun dikke blad en langdurige bloesems.

Een andere populaire roos van de Sharon-variëteit is de Blue Chiffon met dubbele bloemen die uitzonderlijk mooi zijn.

ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (2)

Aphrodite Althea - Hibiscus Syriacus

De Aphrodite-variëteit van roos van Sharon produceert bloemen in verschillende tinten roze. Deze hibiscus Althea-bomen zijn geweldige specimenplanten en worden ongeveer 2,7 m hoog. Bloemen van Aphrodite-hibiscusstruiken zien eruit als roze bloemen met een rode vlek in het midden.

ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (3)

Minerva - Rose of Sharon

Dit staat ook bekend als Minerva Althea en deze hibiscusstruik produceert een indrukwekkende weergave van lavendelbloemen. Elke bloem heeft een opvallende meeldraad die is omgeven door een dieprode kleur. Deze winterharde hibiscusstruik is ideaal om in een beschermende haag te snoeien of te trainen om rechtop te groeien tot een roos van Sharon.

ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (4)

Hibiscus Syriacus Blue Bird

Deze roos van Sharon-struik is een zeer populaire cultivar die prachtige blauwe of violette bloemen produceert (ook wel Blue Bird genoemd). Zoals bij veel hibiscusbloemen, hebben deze bloemen een uitstekende witte meeldraad met een contrasterend bordeauxrood centrum. Deze roos van Sharon bloeit vanaf het midden van de zomer tot het einde van de herfst. Vanwege het dichte blad wordt het vaak gebruikt als bloeiende haag.

ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (5)

Rose Mallow - Hibiscus Syriacus Duc de Brabant

Deze rechtopstaande roos van Sharon-struik produceert tegen het einde van de zomer levendige roze en dieprode bloemen. Op deze winterharde hibiscus cultivar beginnen rond april bladeren te verschijnen en de struik bloeit door tot laat in de herfst. Zoals de meeste rozen van Sharon-variëteiten, is deze houtachtige struik bestand tegen temperaturen zo laag als -20 ° C.

ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (6)

Antong Two Lil 'Kim - Hibiscus Syriacus

Dit is een dwergvariëteit van roos van Sharon die gemakkelijk te kweken is en net zo goed gedijt in warme omstandigheden als in arme grond. De roos van Sharon-struik produceert bloemen met 5 grote bloembladen die een contrasterend centrum hebben.

De meest voorkomende bloemsoort op deze dwerghibiscusstruik is wit met een diep bordeauxrood centrum. Deze roos van Sharon-variëteit bloeit van halverwege de zomer tot laat in de herfst. De dwergroos van Sharon wordt tussen de 1 en 1,5 meter hoog. Het is ook gemakkelijk om deze struik te kweken, omdat hij zich goed voortplant uit stekken.

ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (7)

Hoe Rose of Sharon Bush te kweken en te verzorgen

Het is heel gemakkelijk om alle soorten Hibiscus syriacus te kweken omdat ze bestand zijn tegen barre omstandigheden zoals vorst, droogte, hitte en droge grond. Idealiter gedijen rozen van Sharon-planten echter in vochtige grond die goed wordt afgevoerd.

vijf bloemblaadje witte bloem boom

Je kunt ook hibiscusstruiken laten groeien uit roos van Sharon-zaailingen. Elke Sharon-struik produceert veel zaaddozen die gemakkelijk wortel kunnen schieten. Daarom wordt de roos van Sharon als een invasieve plant beschouwd.

Wanneer moet je Rose of Sharon planten?

Als u rozen of Sharon-struiken aan uw tuin toevoegt, moet u deze in de lente of herfst planten. Omdat ze een goede haagplant zijn, plant u ze 6 tot 10 voet (1,8 - 3 m) uit elkaar, afhankelijk van uw landschapsdoelen.

Je kunt ook roos van Sharon uit zaden laten groeien door de zaden in de late winter ongeveer 12 weken voor de laatste vorstdatum buiten te planten. Ze moeten op zonnige plekken worden geplant en diep water nodig hebben.

Hoe zorg je voor Althea Plant (Rose of Sharon)

Laten we eens kijken naar de beste manieren om voor uw 'Rosa Sharon' te zorgen, zodat u verzekerd bent van gezond blad en een groot aantal bloemen.

Lichtvereisten voor de groei van Rose of Sharon

Rose of Sharon-heesters groeien goed in de meeste omgevingen; ze hebben echter de volle zon nodig om het beste te groeien. Door altheaplanten uit de buurt van schaduwrijke gebieden te planten, worden schimmelziekten door te veel vocht voorkomen.

De beste grond voor het kweken van roos van Sharon-struik

Voor een gezonde groei moet u ervoor zorgen dat u de grond vochtig en goed doorlatend houdt. Hoewel rozen van Sharon-hibiscusplanten bestand zijn tegen droogte en hitte, moeten ze regelmatig worden bewaterd om ze goed te laten groeien.

Hibiscusheesters groeien goed in zure grond met een pH tussen 5,5 en 7,5.

hoeveel citrusvruchten zijn er?

Ideale temperatuuromstandigheden

De roos van Sharon bloeit goed met kleurrijke bloemen als het in de volle zon en af ​​en toe schaduw staat.

Het beste type meststof om de groei van rozen van Sharonplanten te stimuleren

De beste manier om de benodigde voedingsstoffen voor uw althea-struik te geven, is door in organische compost rond de wortels te werken. Eén keer per jaar een goede compostlaag geven, zou voldoende moeten zijn voor een gezonde groei.

Als u een commerciële meststof kiest, hebben Rose of Sharon-struiken er een nodig met een hoog kaliumgehalte, een gemiddeld stikstofgehalte en een laag fosforgehalte.

Geef uw Althea-plant water voor de beste groei

In de zomer moet je je roos van Sharon verzorgen door hem dagelijks water te geven. Als het erg warm weer is, moet u het misschien twee keer per dag water geven. Als u uw Althea-struik in een container kweekt, is een passende watergift vooral noodzakelijk.

Ook al is roos van Sharon een winterharde plant en kan ze droogte verdragen, ze gedijen goed als ze voldoende vocht krijgen. Om de bodemvochtigheid voor uw Hibiscus syriacus struik, plaats een laagje mulch van 1 inch (2,5 cm) rond de stengel.

U moet echter voorkomen dat u uw plant te veel water geeft, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Verzorgingstips Rose of Sharon voor de winter

De winterharde roos van de Sharonboom of -struik is bestand tegen de winter als de temperatuur onder nul daalt. Meestal verliezen struiken hun bloei in de late herfst en vroege winter. In koudere streken zal de struik terug naar de grond afsterven en in het voorjaar weer aangroeien.

Om je hibiscusroos in de winter te verzorgen, bedek je de kluit met veel mulch. Dit zal helpen om de wortels te beschermen, zodat ze in de lente weer kunnen groeien.

Wanneer en hoe Rose of Sharon Plants te snoeien

De beste tijd om een ​​roos van Sharon te snoeien is in het vroege voorjaar, net als de temperatuur warmer wordt. Dit kan de groei van nieuwe takken stimuleren, wat resulteert in een groter aantal bloemen.

U kunt ook vlak voor de winter takken van uw roos of Sharon-struik wegknippen. Dit helpt om grotere bloemen te stimuleren wanneer de plant in de late zomer bloeit.

Snoei bij het snoeien aan het begin van de lente takken ongeveer een ¼ inch (ongeveer ½ cm) boven nieuwe bladknopen.

Als je je rozen of Sharon-struiktakken snoeit tot slechts 2 of 3 knoppen, zul je in de late zomer, vroege herfst grotere bloemen aan je plant zien.

Omdat roos van Sharon een invasieve plant kan zijn, moet u rond oktober de dode bloemen wegknippen en de zaaddozen verwijderen. Het is ook goed om te onthouden dat sommige soorten rozen van Sharon, zoals White Chiffon, Aphrodite en Minerva, onvruchtbaar zijn en geen zaailingen produceren.

Hoe Rose of Sharon Plants te vermeerderen

Tegen het einde van de winter kun je rozen van Sharon-struiken uit zaden laten groeien. Doe het zaadje in de aarde van ongeveer 1,5 cm diep, dek af en geef goed water.

Het overplanten van Rose of Sharon

Afhankelijk van waar je je roos van Sharon hebt geplant of als hij in een container groeit, kan de kwestie van het verplanten opduiken.

Het kan zijn dat je roos van Sharon-struik op een zonnigere plek moet staan, anders kan hij zijn container ontgroeid zijn.

Als vuistregel geldt dat u uw roos van Sharon nooit in de winter of zomer moet verplaatsen. Het overplanten van een roos van Sharon tijdens deze seizoenen belast de plant te veel en kan ze doden.

De beste tijd om deze hibiscusstruik te verplanten is in de herfst, zodat hij de tijd heeft om gezonde wortelsystemen te ontwikkelen voordat hij opnieuw groeit.

Bij het verplanten van een roos van de Sharon-plant, moet u zoveel mogelijk van het wortelsysteem opgraven zonder ze te beschadigen. Plaats in een gat op de nieuwe locatie en zorg ervoor dat de kluit zich op dezelfde diepte bevindt. Dep aarde rond de kluit, water en bedek met een laag mulch om het vocht binnen te houden.

Veelvoorkomende problemen met Hibiscus Syriacus-planten

Er zijn weinig problemen die rozen of Sharon-struiken of -bomen kunnen treffen. De meeste soorten van de plant zijn over het algemeen resistent tegen ziekten. Ze blijven ook groeien, zelfs in ongunstige omstandigheden, waardoor ze uitstekende keuzes zijn voor stadstuinen.

De meest voorkomende plaag die een roos van Sharon-plant kan schaden, is de Japanse kever. Dit ongedierte in de tuin komt meestal in juni uit de grond als volwassen exemplaren en kan snel rozen van Sharon-heesters aanvallen voordat ze de kans krijgen om te bloeien.

Als je deze kevers op je plant ziet, schud ze dan af in een bak gevuld met zeepachtig water om ze te doden.

Je kunt ook diatomeeënaarde (DE) rond de basis van je roos van Sharon strooien als een niet-toxisch, maar effectief insecticide. U moet een keer per week een aanvraag indienen voor het beste resultaat. Onthoud dat DE niet effectief is als het vochtig wordt, dus breng het poeder opnieuw aan als de grond is uitgedroogd na water geven of regen.

Waar Rose of Sharon Plants te kopen

Om een ​​vleugje kleur aan uw tuin toe te voegen of een bloeiende haag te hebben, kunt u roos of Sharon heesters kopen.

Verschillende online winkels hebben veel soorten hibiscusstruiken met roze, witte, blauwe, lavendel- of rode bloemen. Sommige soorten van de plant zijn al gekweekt tot een kleine roos van de Sharonboom, klaar om in uw tuin te planten.

De meeste lokale plantenkwekerijen of tuincentra hebben ook een breed scala aan rozen van Sharon-hibiscusplanten.

foto's van boombladeren en hun namen

Voordat u een hibiscusroos van Sharon koopt, is het goed om rekening te houden met uw behoeften op het gebied van landschapsarchitectuur en het type bloei dat u in juli tot september wilt. Sommige rozen van Sharonplanten zijn goed voor privacyheggen, andere zien er prachtig uit als op zichzelf staande exemplaarplanten, terwijl andere bloeiende struiken goed tegen een muur staan.

Ontdek andere geweldige soorten hibiscusplanten om te groeien

Gerelateerde artikelen:

 • Hoe zorg je voor hibiscusplanten
 • Verbazingwekkende soorten roze bloemen om een ​​verbluffende kleur aan uw tuin te geven
 • Hardy Hibiscus: gids voor verzorging en groei

Over mij als expert in Hibiscus en Rose of Sharon

Ik ben een enthousiaste expert op het gebied van hibiscusplanten en de roos van Sharon. Mijn kennis is gebaseerd op uitgebreide ervaring en diepgaand onderzoek naar deze prachtige bloeiende struiken. Ik heb uitgebreide praktische ervaring met het kweken en verzorgen van verschillende soorten hibiscus, waaronder de roos van Sharon. Mijn expertise omvat ook het identificeren van verschillende variëteiten, het begrijpen van hun groeiomstandigheden en het bieden van effectieve verzorgingstips. Mijn kennis is gebaseerd op betrouwbare bronnen en uitgebreide praktijkervaring.

Informatie over Hibiscus en Rose of Sharon

De roos van Sharon is een soort hibiscusstruik of kleine boom die prachtige rode, witte, roze, lichtblauwe of lila bloemen produceert. Het is een lid van de kaasjeskruidfamilie Malvaceae en wordt ook wel Chinese hibiscus, Althea-boom, Koreaanse roos of rozenkaasjeskruid genoemd. De botanische naam van Rose of Sharon - Hibiscus syriacus - komt voort uit het feit dat het werd verzameld in tuinen in Syrië, hoewel de plant oorspronkelijk uit China en het Verre Oosten komt.

Kenmerken van Rose of Sharon:

 • Het is een winterharde hibiscusstruik met dicht gebladerte en levendige, prachtige bloemen.
 • Het ziet eruit als een kleine bossige boom en wordt daarom ook wel de Althea-boom genoemd.
 • De bloemen zijn opvallend en komen voor in verschillende kleuren, zoals wit, rood, lavendel of paars.
 • De struik kan tussen de 10 en 15 voet lang worden en kan worden getraind om heggen te maken.

Soorten Rose of Sharon:

 1. Witte chiffon - Roos van Sharon: Populaire variëteit met dubbele bloei van schitterende witte bloembladen.
 2. Aphrodite Althea: Produceert bloemen in verschillende tinten roze en wordt ongeveer 2,7 m hoog.
 3. Minerva - Rose of Sharon: Produceert een indrukwekkende weergave van lavendelbloemen.
 4. Hibiscus Syriacus Blue Bird: Populaire cultivar die prachtige blauwe of violette bloemen produceert.
 5. Rose Mallow - Hibiscus Syriacus Duc de Brabant: Produceert levendige roze en dieprode bloemen.
 6. Antong Two Lil 'Kim - Hibiscus Syriacus: Dwergvariëteit die gemakkelijk te kweken is en bloeit van halverwege de zomer tot laat in de herfst.

Kweken en verzorgen van Rose of Sharon:

 • Hibiscus syriacus is bestand tegen barre omstandigheden zoals vorst, droogte, hitte en droge grond.
 • Het gedijt het beste in vochtige grond die goed wordt afgevoerd en groeit goed in zure grond met een pH tussen 5,5 en 7,5.
 • Het is belangrijk om de struik regelmatig water te geven, vooral in de zomer, en te voorzien van de juiste meststof voor een gezonde groei.
 • Snoeien is essentieel om de groei van nieuwe takken te stimuleren en een groter aantal bloemen te krijgen.

Veelvoorkomende problemen en vermeerdering:

 • De plant is over het algemeen resistent tegen ziekten, maar kan worden aangetast door de Japanse kever.
 • Het is mogelijk om rozen van Sharon-struiken uit zaden te laten groeien en ze te verplanten, maar dit moet met zorg gebeuren.

De roos van Sharon is een prachtige toevoeging aan elke tuin vanwege zijn kleurrijke bloemen en gemakkelijke verzorging. Het is een veelzijdige struik die kan worden gebruikt als privacyhaag, foundation struik of als op zichzelf staande exemplaarplant.

ROSE OF SHARON (HIBISCUS SYRIACUS): VERZORGING, VARIËTEITEN, SNOEIEN EN MEER - HEESTERS (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6148

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.